web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Doc. dr. sc. Pero Škorput održao predavanje na DroneDays skupu

DroneDays dvodnevni je skup o bespilotnim letjelicama koji se održao 26. i 27. ožujka 2019. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Program skupa sastojao se je od pozvanih predavanja o industriji, znanosti i istraživanjima, zakonodavstvu i krajnjim korisnicima, sajma poduzeća koja se bave bespilotnim letjelicama, te letačke zone za demonstracije opreme.  Doc. dr. sc. Pero Škorput je održao predavanje na DroneDays skupu koji je održan od 26. do 27. ožujka 2019. godine u Zagrebu na temu Primjena bespilotnih letjelica prilikom očevida prometnih nesreća.

Na predavanju je istaknuo da su očevidi prometnih nesreća tehničko-tehnološki procesi koji u svojoj osnovi sadržavaju dva međusobno suprotstavljena zahtijeva. Prvi zahtjev odnosi se na potrebu vremenski što kraćeg raščišćavanja mjesta prometnih nesreće, kako bi se spriječili sekundarni incidenti, a prometnica vratila u puni operativni kapacitet za odvijanje prometa i kako bi se prometni tok u potpunosti normalizirao. Drugi zahtjev odnosi se na provedbu očevida kao istražne radnje čija je svrha utvrđivanje postojanja ili nepostojanja elemenata kaznenog djela izazivanja prometne nesreće ili prometnog prekršaja.

Tijekom predavanja iznio je iskustva i rezultate projekta Primjena inovativnih potpornih tehnologija za očevid prometnih nesreća sufinanciranog iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine.

Primjenom inovativnih tehnologija, kao što su izrada trodimenzionalnih (3D) računalnih modela stvarnog mjesta prometne nesreće uz pomoć́ bespilotne letjelice i fotogrametrijskih postupaka, pokazao jer način na koji se mogu značajno skratiti vremena potrebna za očevid prometne nesreće uz istodobno povećanje kvalitete i kvantitete prikupljenih dokaza, mjerenja i sl.


 

Updated: 5. travnja 2019 — 09:56
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.