Laboratoriji

Suvremena visokoškolska nastava i znanstveni rad u tehničkom području je nezamisliv bez laboratorija. Fakultet prometnih znanosti u svom Statutu i Pravilniku o ustrojstvu radnih mjesta iz 2007. nema predviđen ustroj laboratorija. Strategija razvoja Fakulteta za razdoblje 2012.-2017. iz siječnja 2012. predviđa uspostavu laboratorija radi unapređenja znanstvene, stručne i nastavne aktivnosti. Zbog toga se dana 24. travnja 2012. donosi odluka o privremenom ustrojavanju i poslovanju koje se odnosi na rad laboratorija, specijaliziranih učionica i praktikuma Fakulteta prometnih znanosti. Ovom odlukom stvoren je organizacijski okvir i omogućen formalni postupak za osnivanje novih jedinica za znanstveni, nastavni i praktični rad nastavnika, istraživača i stručnjaka Fakulteta i suradnika.

Od donošenja navedenih dokumenata postignut je značajan napredak u opremanju Fakulteta informatičkom i laboratorijskom opremom. Potpuno su opremljene suvremenom informatičkom opremom sve predavaonice Fakulteta, nova specijalizirana računalna učionica, te je ustrojeno i opremljeno 12 novih laboratorija. Postojeći laboratoriji su dodatno opremljeni novom laboratorijskom opremom. Na taj način ostvareni su preduvjeti za unapređenje znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta što značajno utječe i na stalno usavršavanje obrazovnog procesa na svim razinama studija, kao i na podizanje kvalitete stručnog rada.

Svrha izrade ovog kataloga je prvenstveno u informiranju studenata, posebno doktoranada, nastavnika, znanstvenika i istraživača Fakulteta o postojanju opreme po laboratorijima pojedinih zavoda čime se unapređuje planiranje i izvođenje nastavnog, istraživačkog i stručnog rada. Postojanje kataloga omogućava analizu korištenja pojedine opreme, kao i sustavno planiranje nabave nove opreme. Uz to prikaz opremljenosti Fakulteta laboratorijskom opremom i programskim paketima omogućava potencijalnim partnerima iz drugih visokoškolskih i znanstveno-istraživačkih ustanova te gospodarstva bolji uvid u mogućnosti Fakulteta i služi za poticanje međusobne suradnje u radu na zajedničkim projektima. Zahvaljujem svim kolegama koji su sudjelovali u izradi kataloga, od voditelja laboratorija koji su popisivali i opisivali opremu, koordinatora koji je objedinio prikupljene opise do djelatnika koji su oblikovali katalog i pripremili ga za tisak. Hvala svima koji su sudjelovali u nabavi opreme. Zahvaljujem tvrtkama koje su donirale pojedinu opremu.


U Zagrebu, studeni 2013.

Prof. dr. sc. Ernest Bazijanac, dekanSljedeći dokumenti dostupni su na hrvatskom i engleskom jeziku


 • Kalendar

  Prosinac 2023
  Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  « Svi    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031