web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Dani otvoreni podataka – CRO

U okviru ‘’Dana otvorenih podataka’’ (“Open Data Days”), koji su organizirani u suradnji Code for Croatia i Gong- a, a uz partnerstvo sa H2020 Projektom Twinning Open Data Operational, održala se virtualna konferencija pod nazivom ‘’Društveno korisne otvorene tehnologije: Kako su nas katastrofe digitalizirale i što dalje?’’ te Virtualni vikend hackathon, 6. i 7. ožujka, online, na kojem su interdisciplinarni timovi radili na otvorenim podacima javnog sektora i kreirali nove, društveno korisne proizvode. 

Panel pod nazivom ‘’Kako otvoreni podaci mogu pomoći zajednici?’’ okupio je znanstvenice i znanstvenike uključene u Horizon2020 projekt ‘’Twinning Open Data Operational – TODO’’ i izvaninstitucionalne korisnike otvorenih podataka, a koji su iznijeli svoja iskustva.

Na panelu je, osim ostalih znanstvenika i data entuzijasta, sudjelovala i naša doktorandica Bia Mandžuka, mag. ing. traff sa osvrtom na temu ”Otvoreni podaci u području prometa i transporta na primjeru personaliziranih multimodalnih putnih planera”. Istaknula jeda su otvoreni i dostupni podaci u području prometa i transporta vrijedan resurs za znanstvena istraživanja, ali i konkretna digitalna rješenja koja će oblikovati našu budućnost u urbanim sredinama. Prema EU direktivi, svaka država članica uspostavlja svoju Nacionalnu pristupnu točku koja će predstavljati jedinstvenu pristupnu točku koncipiranu na otvorenim podacima. 

Osim toga, ukazala je na važnost interdisciplinarnog pristupa kroz Horizon2020 projekt “Twinning Open Data Operational – TODO” te Interreg projekt ”Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region – OJP4Danube”.


Updated: 12. ožujka 2021 — 09:41
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.