Datum novosti: 07. 05. 2024.

Projekt Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura – CroQCI predstavlja temelj za izgradnju moderne infrastrukture koja će zaštititi nacionalnu kritičnu infrastrukturu, poput vladinih institucija, operatora ključnih usluga te davatelja digitalnih usluga od novih kibernetičkih prijetnji. Ukupno vrijedan 9,9 milijuna eura, projekt je financiran u jednakom omjeru iz programa Digitalna Europa i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Projekt CroQCI obuhvaća implementaciju eksperimentalne infrastrukture za kvantnu razmjenu ključeva (QKD) putem mreže optičkih vlakana te uspostavlja preduvjete za buduću svemirsku povezanost. Time će nacionalna strateška komunikacijska infrastruktura imati mogućnost nadogradnje za sigurniju razmjenu informacija. Ujedno se planira povezivanje hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture s usporedivim infrastrukturama susjednih članica EU i potpunu integraciju u buduću EuroQCI mrežu.

Republika Hrvatska prepoznala je važnost inicijative Europske kvantne komunikacijske infrastrukture (EuroQCI) te je 2019. godine potpisala Deklaraciju o europskoj kvantnoj komunikacijskoj infrastrukturi i obvezala se na provedbu aktivnosti na izgradnji sigurne kvantne komunikacijske infrastrukture koja će obuhvatiti cijelu Europsku uniju. Inicijativa danas obuhvaća sve države članice Europske unije koje rade na dizajnu i izgradnji nacionalnih kvantnih komunikacijskih mreža te Europsku svemirsku agenciju, zaduženu za svemirsku komponentu.

„Osnovni cilj kvantne komunikacijske mreže koju razvijamo u projektu CroQCI je postavljanje temelja za sigurniju mrežnu komunikaciju. U eri sve veće ovisnosti o digitalnim uslugama i komunikaciji posredstvom mreža postoje veliki rizici od kibernetičkih napada koji imaju za cilj krađu osjetljivih podataka. Predviđa se da dolaskom računala većih procesorskih performansi postojeći mehanizmi zaštite mrežne komunikacije neće biti dostatni, a napadači već danas prikupljaju i pohranjuju enkriptirani mrežni promet s osjetljivim podacima kako bi ga dekriptirali u budućnosti. Dolaskom kvantnih računala mogu se očekivati ozbiljne kompromitacije sigurnosti i povjerljivosti podataka koje štitimo uobičajenim mehanizmima enkripcije. To se odnosi na većinu mrežnog prometa na internetu, a posebno je zabrinjavajuće u slučaju osjetljivih podataka iz domene financijskog sektora, zdravstva, energetike, transporta i slično. Stoga treba naći novu paradigmu zaštite u digitalnom prostoru, a kvantne tehnologije u kvantnim komunikacijskim mrežama nameću se kao jedno od rješenja za ultra-sigurnu zaštitu podataka“, naglasio je voditelj projekta Bojan Schmidt, voditelj službe za primjenu i integraciju novih tehnologija u CARNET-u.

Nacionalni CroQCI konzorcij sastavljen je od ključnih nacionalnih istraživačkih i znanstvenih institucija, ustanova visokog obrazovanja, javnih ustanova i javnih poduzeća. Nositelj, odnosno koordinator projekta, je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, uz znanstveno vodstvo Instituta Ruđer Bošković. Partnerske organizacije su Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Odašiljači i veze te Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prijenos znanja između istraživačke zajednice i partnerskih institucija omogućit će proizvodnju komponenti, uređaja i softvera za primjenu novih kvantnih tehnologija. To će imati važan utjecaj na poticanje korištenja visoke tehnologije i gospodarskog rasta, ne samo u Hrvatskoj, nego i u širem europskom kontekstu. Demonstracija QKD-a u okviru projekta, pružit će priliku za obrazovanje i osposobljavanje korisnika u kvantnim komunikacijskim tehnologijama i povećat će spremnost za dizajn i implementaciju sljedećih generacija visoko sigurnih komunikacijskih mreža.


Povratak