Održana je Croduino radionica na Fakultetu prometnih znanosti

Jeste li se ikad pitali kako izraditi vlastiti pametan uređaj? Kako rade pametni uređaji? Na ta i mnoga druga pitanja, studenti Sveučilišta u Zagrebu dobili su odgovor 27.11.2020. na radionici STEM vještina “Croduino za tebe?” održanoj na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ).

Danas koristimo pametne uređaje, ali mnogi ne razumiju principe rada takvih uređaja. Na radionici STEM vještina “Croduino za tebe?” studenti su na praktičnim primjerima mogli naučiti kako rade pametni uređaji. Uvodni dio radionice održao je Leo Tišljarić, mag.ing.traff. Studenti su dobili uvid u sve osnovne funkcije Arduino i Croduino platforme. Nakon završene radionice student je naučio: koristiti softver za programiranje mikrokontrolera, koristiti digitalne i analogne ulazno/izlazne pinove, koristiti osnovne elektroničke komponente, koristiti nekoliko vrsta senzora i preuzeti dodatne biblioteke s interneta. Tomislav Starčević, mag.ing.traff. prikazao je mogućnosti uređaja i platforme koja je proizvedena od strane tvrtke t-matix. U trećem dijelu radionice, studenti su trebali izraditi vlastiti uređaj koristeći stečena znanja. Na raspolaganju su imali 1h i svu potrebnu opremu i pomoć stručnog žirija. Žiri se sastojao od četiri osobe: Leo Tišljarić (FPZ), Dominik Cvetek (FPZ), Tomislav Starčević (t-matix) i Željko Majstorović (FPZ).

Potrebna opremu osigurao je Studentski zbor Fakulteta prometnih znanosti. Oprema je nabavljena pomoću sredstava Studentskog centra u Zagrebu u okviru Javnog poziva za dostavu zahtjeva za financiranje kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje isključivo provode studenti i studentske organizacije u 2020. godini.

Tvrtka TAVU d.o.o. (e-radionica) osigurala je nagrade za naše najbolje natjecatelje. Prvu nagradu osvojio je student FPZ-a Antun Matijašec s prijedlogom za prototip “Automatizirani linearni nosač kamere”. Nagrada uključuje paket elektroničkih komponenti i Croduino pločicu (više saznajte na linku)

Radionicu je podržala i udruga EYE Croatia (European Young Engineers) podrškom kod promotivnih aktivnosti i stručnim savjetovanjem.

Studentski zbor Fakulteta prometnih znanosti zahvaljuje svim sudionicima i svima koji podržavaju ovaj projekt, kao i ostale aktivnosti Zbora.
Vidimo se 2021. na novoj radionici!

Za više informacija vezanih za studentski život i radu SZFPZ-a posjetite našu službenu web stranicu ili nas zapratite na društvenim mrežama.

This image has an empty alt attribute; its file name is instagram.png
This image has an empty alt attribute; its file name is facebook.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *