Održana druga Arduino radionica na Zavodu za Inteligentne transportne sustave

Već drugu godinu zaredom na Fakultetu prometnih znanosti održala se Arduino radionica. Radionica je održana 16. – 17. ožujka 2017., nosi naslov „Arduino za tebe?“, a tema glasi: Osnove programiranja mikrokontrolera AVR arhitekture pomoću Arduino razvojne platforme. Ove godine na radionici je sudjelovalo 18 studenata sa gotovo svih smjerova i godina studija.

DSC_2992


Za organizaciju možemo zahvaliti Zavodu za inteligentne transportne sustave koji je u potpunosti podržao radionicu te Udruzi studenata FPZ-a TRANS. Voditelji radionice su prof.dr.sc. Tonči Carić i doc.dr.sc. Edouard Ivanjko, a organizacijski odbor sastoji se od studenata ITS-a: Leo Tišljarić, Dominik Cvetek, Borna Kapusta i Tomislav Starčević.


DSC_2585

Organizatori radionice s Dekanom prof.dr.sc. Hrvojem Goldom

Radionicu je otvorio predstojnik zavoda za Inteligentne transportne sustave prof.dr.sc. Sadko Mandžuka koji je istaknuo važnost sudjelovanja studenata na izvannastavnim aktivnostima i sudjelovanje na ovakvim radionicama (tečajevima).


DSC_2551

Uvodno obraćanje profesora dr.sc. Sadka Mandžuke

Radionica je trajala dva dana. Prvi dan polaznici su naučili osnove korištenja platforme kroz teoretski i praktičan dio predavanja. Obrađene su sljedeće teme:

  • Što je Arduino platforma?
  • Gdje se koriste mikrokontroleri?
  • Primjena mikrokontrolera u Inteligentnom transportnom sustavu
  • Spajanje jednostavnih strujnih krugova
  • Izrada makete semaforskog uređaja

DSC_2898 DSC_2559

Dio atmosfere s radionice

Drugi dan bio je natjecateljskog karaktera. Studenti su u 45 minuta trajanja natjecanja samostalno rješavali izazovne zadatke. Nakon velike borbe studenti Izidor Oremović i Alan Vogel izvojevali su pobjedu i nagrađeni su vrijednom nagradom.


DSC_2980

Pobjednici natjecateljskog dijela s organizatorima

Nakon radionice polaznici su u ugodnoj atmosferi mogli porazgovarati sa organizatorima i upoznati se na opremom Laboratorija za inteligentne transportne sustave. Osim Arduino platformom, u laboratoriju za ITS studenti se mogu baviti i Raspberry PI računalom, Platformom mobilnog robota Pioneer-3AT, Lego Mindstorms robotima te koristiti programske alate poput Matlab, SQL, Visual Studio i slično.