Arduino i Mindstorms radionica u OŠ Brezovica


Članovi studentske udruge TRANS su u sklopu projekta “Arduino radionice” posjetili Osnovnu školu Brezovica. U petak, 2. lipnja, Leo Tišljarić, Dominik Cvetek i Tomislav Starčević posjetili su školu i predstavili sedmašima i osmašima Arduino platformu i Lego Mindstorms robote.

U prvom dijelu radionice, učenici su pod vodstvom Lea Tišljarića slagali modele semafora pomoću otpornika, LED dioda i Arduino mikrokontrolera, a zatim ih programirali da se zaista ponašaju kao stvarni semafori koje susrećemo svaki dan. Grupa od dvadesetak učenika pratila je objašnjenja s velikim zanimanjem i zatim spajala komponente prema uputama, uz pomoć sve trojice studenata. U programerskom dijelu, također uz asistenciju sve trojice, učenici su upoznali kodiranje u Arduino 1.5 Beta razvojnom okruženju, te razvijali razlaganje složenih radnji na niz jednostavnih koraka i razmišljanje “korak unaprijed”. Ovaj primjer oduševio je učenike.


2


U drugom dijelu radionice, Dominik Cvetek demonstrirao je učenicima mogućnosti Lego Mindstorms robota, zajedno s programskom podrškom. Zatim je učenicima dan izazov da sami slože vlastitog robota koji će se moći kretati naprijed, natrag te rotirati oko vlastite osi, što su učenici oduševljeno prihvatili. Grupe od 4-5 učenika trebale su se organizirati unutar sebe i podijeliti zadatke te timski riješiti problem. U ovom dijelu radionice više je stavljen naglasak na preuzimanje vlastite odgovornosti za dodijeljene dužnosti unutar tima, jačanje suradničkog duha te kreativno razmišljanje.


3


Ova radionica je prva u nizu posjeta osnovnim školama i nadamo se budućoj suradnji.