Povratak na naslovnu stranicu
Promet - Traffic&Transportation Međunarodna mobilnost i suradnja Konferencija ZIRP Centar za promet i logistiku d.o.o. SKAI LABS d.o.o.
CROCODILE 3 CROATIA "Javno predstavljanje rezultata projekta"
Fakultet prometnih znanosti, 24.05.2024, 12:51

naslovna.jpg

CROCODILE 3 CROATIA je nastavak projekta Crocodile 2 Croatia, a koji su imali temeljni cilj postizanja bolje usklađenosti te harmonizacija inteligentnih transportnih sustava (ITS) na europskoj razini. To se posebno odnosi na usklađenu i standardiziranu razmjenu podataka i informacija na europskoj razini primjenom DATEX II standarda. Projekt CROCODILE 3 obuhvaća šest država članica Europske unije iz srednje i istočne Europe (Austrija, Češka, Mađarska, Italija, Slovačka i Hrvatska).

Zavod za ITS Fakulteta prometnih znanosti bio je podizvođač dijela aktivnosti vezanih za projekt "Izrada mobilne aplikacije za informiranje svih korisnika o stanju u prometu na autocestama te planova upravljanja prometom (TMP)" kroz idejna rješenja te stručne konzultacije tijekom provedbe projekta. Voditelj projekta FPZ tima bio je prof. dr. sc. tech. Sadko Mandžuka. Projektni partneri su bili VIA TEL d.o.o. Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Mobilisis d.o.o. Varaždin.

U okviru prezentacije, kao jedan od rezultata projekta, predstavljena je aplikacija LiveTrafficHR namijenjena informiranju krajnjih korisnika (vozača i putnika) o stvarno-vremenskom stanju prometa na autocestama u RH. Osim toga, kao dio predputnog informiranja, aplikacija nudi informacije o blisko-vremenskim planovima i aktivnostima vezanim za prohodnost na određenoj dionici autoceste (radovi održavanja, različiti drugi planirani događaji i sl.). Aplikacija je realizirana kao kooperativna platforma koja omogućuje da i krajnji korisnici mogu prenijeti informaciju o uočenim događajima na autocesti (sudar, životinja na autocesti, vozilo u suprotnom smjeru i sl.). U tom slučaju, po određenoj proceduri, pokreće će se mehanizam upravljanja incidentima od strane operatora autoceste.

Funkcije aplikacije LiveTrafficHR je prezentirao mr. sc. Davor Bićanić - šef odjela za ITS i središnji centar za nadzor i vođenje prometa, Hrvatske autoceste d.o.o. U okviru panel-rasprave "Što je novo i drugačije u aplikaciji LiveTrafficHR" (učesnici: izv. prof. dr. sc. tech. Marko Ševrović – Fakultet prometnih znanosti Zagreb; izv. prof. dr. sc. tech. Marko Jurčević – Fakultet elektronike i računarstva Zagreb, Berislav Skupnjak, direktor razvoja, Mobilisis d.o.o. te mr. sc. Davor Bićanić, HAC) su istaknute temeljne značajke potreba za ovakvim aplikacijama, kao i objašnjenja kako je ista realizirana. Istaknuto je da je njena najveća vrijednost mogućnosti koje značajno poboljšavaju sigurnost prometovanja kroz blagovremene informacije tijekom vožnje.

Kontakt
info
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet prometnih znanosti
Zavod za prometnu signalizaciju
+385 1 245 7972
Kušlanova 2, 10 000 Zagreb
Centar za promet i logistiku d.o.o.
+385 1 238 0297
CPL web

PROMET - Traffic&Transportation ZIRP Međunarodna mobilnost i suradnja Povjerenstvo za upravljanje kvalitetom Udruga bivših studenata FPZ-a

Važnije poveznice