Povratak na naslovnu stranicu
Promet - Traffic&Transportation Međunarodna mobilnost i suradnja Konferencija ZIRP Centar za promet i logistiku d.o.o. SKAI LABS d.o.o.
Uspješno održana fizička mobilnost u sklopu Erasmus+ programa BIP Održiva mobilnost (SUMO!)
Fakultet prometnih znanosti, 27.11.2023, 10:07

BIP svi Pardubice.jpg

U tjednu od 20. do 24. studenog na Sveučilištu u Pardubicama Prometnom fakultetu Jana Pernera naših 6 studenta i profesor sudjelovali na fizičkoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ na kombiniranom intenzivnom programu (blended intensive programmes - BIP) Održiva mobilnost (Sustainable Mobility – SUMO!).

Program je već krenuo u nedjelju 19. studenog kada su se sudionici okupili u ranu zoru na zagrebačkom autobusnom kolodvoru. Na prvoj etapi puta od Zagreba do Beča se koristio autobus, potom u Beču se koristio tramvaj, te od Beča do Pardubica vlak, a u Pardubicama trolejbus.

Tim Fakulteta prometnih znanosti sastojao se od 6 studenta: Marinela Majstrović, Ema Krajina, Sandro Stepić, Tin Šebelja, Sebastijan Hleb i Robert Jurčec te prof. dr. sc. Borna Abramović.

U BIP SUMO! još sudjeluju: Riga Technical University (Latvija), Vilnius Technical and Design College (Litva) i FH Joanneum (Austrija).

Ukupno je sudjelovalo 29 studenata i 12 profesora.

Program je ukupno trajao pet radnih dana te je bio podijeljen u dijelove. Prvi dio, jutarnji, se sastojao od predavanja. Nakon toga je bila pauza za ručak. Potom je slijedio timski rad studenata podijeljenih u 5 grupa. Nakon toga kraći odmor te je večer bila rezervirana za društvena događanja.

Predavanja u ponedjeljak su bila rezervirana za kratki uvod u tjedan pa potom predavanje o društvenim aspektima održive mobilnosti i održiva mobilnost u pametnim gradovima. Nakon kraće pauze održano je predavanje i radionica na temu pristupačnosti prijevozne usluge za osobe sa smanjenom mobilnošću (People with reduced mobiliy - PRM). Večer je bila rezervirana za razgled grada i posjete tipičnim češkim pivnicama.

U utorak su predavanja počela sa temom cargo bicikala u gradovima i održivom urbanizacijom. Nakon kraće pauze održano je predavanje i radionica na temu održivog javnog prijevoza putnika sa mogućim metodama prelaska sa automobilskog na javni prijevoz putnika. Večer je bila rezervirana za paint ball.

Jutarnja predavanja u srijedu su počela sa praktičnim primjerom održive mobilnosti na području Grada Praga, a nakon toga zelena logistika u gradovima. Zatim su slijedila predavanja o klimatskim promjenama te utjecaju prometa na ekologiju. Večer je bila rezervirana za pub kviz. Ekipa iz Hrvatske je ponosno osvojila prvo mjesto.

Četvrtak je bio dan za tehnički posjet Gradu Pragu. Ranom zorom krenulo se vlakom do Praga, nakon svega jedan sat vožnje stigli smo u Prag. Studenti su dobili 24 satnu kartu za javni prijevoz putnika te kratke upute dnevnih zbivanja. Potom smo se metrom uputili u sjedište javnog prijevoza putnika Grada Praga. Posjetio se centar upravljanja prometom sa svim dodatnim službama koje omogućavaju funkcioniranje prometa. Prvo se upoznalo sa dispečerskim centrom Praškoga metroa te razgovaralo sa dispečerima. Nakon toga je slijedilo predavanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti javnog prijevoza putnika u Pragu. Potom je prikazana simulacija vježbe u slučaju izvanrednog događaja u javnom prijevozu putnika. Za kraj je pripremljena radionica na temu izrade voznog reda te njegovim usklađivanjem sa infrastrukturom i vozilima. Popodne je bilo namijenjeno upoznavanju grada sa različitim modovima prijevoza odnosno praktično korištenje integriranog prijevoza putnika.

Petak jutro je počelo sa predavanjem o institucionalnim aspektima organizacije održive mobilnosti. Posebno se razrađivali načini komunikacije između gradskih uprava, zajednice i prometnih inženjera. Nakon toga je održana prezentacija i korištenje centralnog dispečerskog centra za željeznički promet. Poslije ručka svaki od šest timova je održao prezentaciju sa raspravom o dosada napravljenim aktivnostima te prijedlozima rješavanja budućih izazova. Večera je bila rezervirana za zadnje zajedničko druženje.

U subotu je hrvatski tim trolejbusom, vlakom i autobusom vratili na zagrebački autobusni kolodvor.

Koristimo ovu priliku da pozovemo studente da prate obavijesti na društvenim mrežama Fakulteta te da se aktivno uključe u međunarodnu studensku mobilnost!

Kontakt
info
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet prometnih znanosti
Zavod za prometnu signalizaciju
+385 1 245 7972
Kušlanova 2, 10 000 Zagreb
Centar za promet i logistiku d.o.o.
+385 1 238 0297
CPL web

PROMET - Traffic&Transportation ZIRP Međunarodna mobilnost i suradnja Povjerenstvo za upravljanje kvalitetom Udruga bivših studenata FPZ-a

Važnije poveznice
Certifikati
Certificate ISO 9001 2015
Certificate M IQNet