Povratak na naslovnu stranicu
Promet - Traffic&Transportation Međunarodna mobilnost i suradnja Konferencija ZIRP Centar za promet i logistiku d.o.o. SKAI LABS d.o.o.

Nagrade i priznanja

Smart 50 Award za projekt održive urbane mobilnosti

Na svečanosti dodjele nagrade Smart 50 Award u sklopu konferencije Smart Cities Connect u gradu Denveru, Colorado, Sjedinjene Američke Države, koja je održana 1. travnja 2019. Fakultet prometnih znanosti primio je nagradu za projekt u domeni pametnih gradova. Nagrada se svake godine dodjeljuje za 50 najboljih projekata u području pametnih gradova u svijetu.

Fakultet prometnih znanosti osvojio je nagradu u kategoriji „Horizon“ za izradu projekta Plan održive urbane mobilnosti Grada Siska (SUMP Sisak). Kategorija „Horizon“ obuhvaća temeljna i inovativna rješenja koja služe kao primjer pri izradi budućih projekta pametnih gradova. Cilj izrađenog SUMP-a grada Siska bio je omogućiti građanima bolju mobilnost i veću sigurnost u prometu te osigurati ekonomski razvoj i bolju zaštitu okoliša.

Voditelji projekta bili su prof. dr. sc. Davor Brčić i doc. dr. sc. Marko Šoštarić.

Nagrada Međunarodne cestovne organizacije (International Road Federation - IRF) - Global Road Achievement Award (GRAA)

Odbor za dodjelu nagrada Međunarodne cestovne federacije (IRF - International Road Federation) kao pobjednički projekt za globalnu nagradu Global Road Achievement Award 2018 (GRAA) odabrao je projekt Istraživačkog tima Zavoda za prometnu signalizaciju Fakulteta prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom „Primjena RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova („Implementation of RFID Technology in Traffic Signs Database Inventory“) u kategoriji Upravljanje kvalitetom (Quality Management).

Navedeni projekt je rezultat dvogodišnjeg stvaranja baze podataka prometnih znakova na državnim cestama RH koji se odvijao od 2015. do 2017. godine da bi se pilot projekt primjene RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova odradio početkom 2018. godine. Glavni cilj projekta je bio omogućiti učinkovitu i bržu provjeru i ažuriranje baze podataka prometnih znakova. U tu svrhu, vozilo koje se koristi za standardnu ophodnju ceste opremljeno je RFID čitačem, antenama i prijenosnim računalom, te se tijekom normalne vožnje očitavaju RFID „tagovi“ sa znakova, a time se njihova baza podataka automatski ažurira. Cilj navedenog je osiguravanje adekvatne kvalitete prometnih znakova potrebite sudionicima u prometu istovremeno optimizirajući aktivnosti i troškove održavanja.

Tim Fakulteta prometnih znanosti je projekt primjene RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova razvio u suradnji sa tvrtkom Hrvatske ceste d.o.o., kao nacionalnom tvrtkom za upravljanje, izgradnju i održavanje državnih cesta, te tvrtkom Smart View d.o.o. iz Zagreba.

Promotivni spot: https://www.youtube.com/watch?v=uFgb7pRivCU

Priznanje za promicanje otvorenog pristupa

Na godišnjoj konferenciji Dani e-infrastrukture - SRCE DEI 2021 održanoj 28. i 29. travnja 2021., u sklopu tematskog bloka Informacije i podaci u znanosti održana je dodjela priznanja repozitorijima u Dabru za promicanje otvorenog pristupa. Jedan od dobitnika priznanja za promicanje otvorenog pristupa je i Repozitorij Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Zlatna medalja na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020

Doc. dr. sc. Marko Ševrović i njegov tim osvojili su zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020 za inovaciju pod nazivom „Identificiranje cestovnog rizika umjetnom inteligencijom“.

Brončana medalja na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2020

Prof. dr. sc. Marko Ševrović i njegov tim osvojili su brončanu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2018 za inovaciju pod nazivom „Razvoj inteligentne kooperativne cestovne stanice“.

Zlatna medalja na međunarodnom sajmu inovacija iENA 2017

Fakulteta prometnih znanosti i tvrtka RŽV Čakovec osvojili su zlatnu medalju na međunarodnom sajmu inovacija iENA 2017 za inovaciju „SELF PROP RAIL / Samohodni vagon za rasuti teret“.

Zlatna medalja na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2015

Prof. dr. sc. Tonči Carić i njegov tim osvojili su zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2015 za inovaciju pod nazivom "Sustav za optimizaciju ruta u dinamičkom transportnom okruženju (SORDITO)".

EAI Fellows klasa 2020

EAI Fellows klasa 2020 obuhvaća 0,1 % pojedinaca koji su postigli najbolje vrijednosti EAI indeksa među čitavom zajednicom EAI u kalendarskoj 2019. godini, donoseći im objektivnu i transparentnu nominaciju za izvanredna postignuća u svojim tehničkim područjima prema ocjeni članova EAI zajednice diljem svijeta.

Predstojnik Zavoda za informacijsko-komunikacijski promet, prof. dr. sc. Dragan Peraković i voditelj Katedre za informacijsko komunikacijske sustave i mreže, doc. dr. sc. Marko Periša, jedni su od 227 pojedinaca koji su postigli navedeno.

Priznanje za osobiti doprinos u radu udruge Sigurnost u prometu

Doc. dr. sc. Marko Ševrović i doc. dr. sc. Rajko Horvat 26. veljače 2020. godine dobili su priznanje udruge Sigurnost u prometu za osobiti osobni doprinos povećanju sigurnosti cestovnog prometa na svom području djelovanja i svojih lokalnih zajednica kao i afirmaciji rada i djelovanja Udruge.

Kontakt
info
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet prometnih znanosti
Zavod za prometnu signalizaciju
+385 1 245 7972
Kušlanova 2, 10 000 Zagreb
Centar za promet i logistiku d.o.o.
+385 1 238 0297
CPL web

PROMET - Traffic&Transportation ZIRP Međunarodna mobilnost i suradnja Povjerenstvo za upravljanje kvalitetom Udruga bivših studenata FPZ-a

Važnije poveznice
Certifikati
Certificate ISO 9001 2015
Certificate M IQNet