Povratak na naslovnu stranicu
Promet - Traffic&Transportation Međunarodna mobilnost i suradnja Konferencija ZIRP Centar za promet i logistiku d.o.o. SKAI LABS d.o.o.
Održana 21. Međunarodna konferencija „Znanost i razvitak prometa - ZIRP 2023“
Fakultet prometnih znanosti, 13.12.2023, 11:00

ZIRP 2023.jpg

U organizaciji Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ovogodišnja konferencija "Znanost i razvitak prometa – ZIRP 2023" održana je od 7. do 8. prosinca 2023. godine u Zagrebu. Događaj je bio pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma i sporta i Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija ZIRP je i ove godine okupila renomirane stručnjake iz Europe i svijeta s ciljem prezentiranja inovativnih rješenja zasnovanih na znanstvenim istraživanjima te mogućnostima njihove primjene u praksi. Razmatrane su i raspravljane brojne teme, prije svega vezane uz mogućnosti oporavka djelovanja opskrbnih lanaca uzrokovanim globalnim krizama i prijetnjama.

Tijekom ovogodišnjeg ZIRP-a održana su pozvana predavanja na kojima su međunarodni predavači izlagali svoje spoznaje, znanja i istraživanja, a sve u funkciji razvoja znanstveno stručnih misli i zapažanja te unapređenja mogućnosti u području prometa, logistike i aeronautike. Pozvani predavači održali su sljedeća predavanja:

 • Justyna Świeboda, Ph.D. - Polish Road Transport Institute, “Uncertain Freight Conditions in the Europe Road Transport Market in Times of Crisis”
 • Marko Kapetanović, Ph.D. - Delft University of Technology (TU Delft), “Decarbonizing Regional Rail Transport: Shifting to Alternative Propulsion Systems and Energy Carriers”
 • Andre Luiz Cunha, Ph.D. – University of São Paulo (USP), São Carlos School of Engineering (EESC), “The use of Deep Learning and Open Data in some Transport Problems“
 • Marco Rossi, Ph.D. - MathWorks Academia Team, “Latest trends in automotive and transport industry: from AI to virtual worlds”
 • Dirk Sackmann, Ph.D. - Julius Maximilians University of Würzburg, “Challenges in Agricultural Supply Chain Management”

Prvog dana Konferencije održana je panel diskusija pod naslovom „Resilient Transport Systems and Logistics“ na kojoj su stručnjaci iz područja prometa i logistike raspravljali o održivoj urbanoj mobilnosti i logistici i poboljšanju konkurentnosti na tržištu transportnih i logističkih usluga. Na panelu su sudjelovali:

 • Petar Šimić – Hrvatska gospodarska komora
 • Bence Huba – EIT Urban Mobility
 • Luka Novačko, Ph.D. – Fakultet prometnih znanosti.

Prvog dana Konferencije organiziran je i ZIRP Youth, na kojem je održana panel diskusija pod naslovom „Skills for future business environment“ na kojoj se raspravljalo o potrebnim znanjima i vještinama kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg poslovnog okruženja. Strani studenti sudjelovali su u sklopu kombiniranog intenzivnog programa "Otporni transportni sustavi i logistika" u okviru Erasmus+ programa, odobrenog od Sveučilišta u Zagrebu. Studenti su kroz ZIRP Youth prezentirali svoja istraživanja, projekte i ideje, razvijene samostalno ili u suradnji s raznim institucijama ili timovima, čime je dodatno potaknuta razmjena znanja i iskustava.

Tijekom dvodnevne konferencije, održano je i više radionica:

 • Workshop “Urban mobility Day”
 •  AeroSTREAM, Project Workshop, “Applications of UAVs in Logistics” i
 • PTV User Group Meeting, „Shaping the Future of Transportation and Mobility in the region“.

Tijekom konferencije ZIRP 2023, predstavljen je i projekt "Twin Transition Urban Mobility", organiziran od strane Urban Mobility RIS Hub Croatia. Održane su i dvije panel diskusije pod naslovima „Energy Transition in Urban Mobility“ i „Where do we need innovation most?“. Osim toga, predstavljen je i međunarodni projekt „Green and safety skills for workers in bike based urban last mile deliveries (SAFE-LMD)“, s ciljem obrazovanja radnika na biciklima o zelenim i sigurnosnim vještinama u kapilarnoj gradskoj dostavi. Projekt je organiziran u suradnji s BGZ-Berlin, Sveučilištem u Zagrebu, ECQA, ECF i EXELIA-om.

Na kraju želimo posebno zahvaliti sponzorima i partnerima koji su doprinijeli uspjehu ZIRP 2023, među kojima su: Centar za vozila Hrvatske - CVH, Gamax Laboratory Solutions (službeni partner MathWorks-a), Hrvatska gospodarska komora, Orbico, Quehenberger Logistics, kao i Arriva Hrvatska, Cargo-partner, Croatia Airlines, Hrvatska pošta, Ericsson Nikola Tesla i EIT - Urban Mobility RIS HUB Croatia.

Za sve dodatne informacije o ZIRP 2023, zainteresirani se mogu obratiti organizatorima putem e-mail adrese zirp@fpz.hr.

Kontakt
info
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet prometnih znanosti
Zavod za prometnu signalizaciju
+385 1 245 7972
Kušlanova 2, 10 000 Zagreb
Centar za promet i logistiku d.o.o.
+385 1 238 0297
CPL web

PROMET - Traffic&Transportation ZIRP Međunarodna mobilnost i suradnja Povjerenstvo za upravljanje kvalitetom Udruga bivših studenata FPZ-a

Važnije poveznice
Certifikati
Certificate ISO 9001 2015
Certificate M IQNet