Povratak na naslovnu stranicu
Promet - Traffic&Transportation Međunarodna mobilnost i suradnja Konferencija ZIRP Centar za promet i logistiku d.o.o. SKAI LABS d.o.o.
Održana konferencija "Zakonodavstvo u prometu - Novi izazovi"
Fakultet prometnih znanosti, 29.01.2024, 12:30

Zakonodavstvo u prometu - Novi izazovi.jpg

Konferencija "Zakonodavstvo u prometu - Novi izazovi" održana je 27. siječnja 2024. s početkom u 10:00 sati, okupivši stručnjake i praktičare iz područja prometnog zakonodavstva i prava. Ovaj događaj, rezultat suradnje između Fakulteta prometnih znanosti i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvatske akademske zajednice, bio je prilika za dubinsku raspravu o ključnim pitanjima koja oblikuju suvremeno prometno pravo i regulativu.

Nakon uvodnih govora dekana Fakulteta prometnih znanosti i Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavnika Hrvatske akademske zajednice, te koordinatora projekta, konferencija je započela razgovorom s gospodinom Nikolom Milasom iz Ministarstva unutarnjih poslova o aktualnim pravnim aspektima ograničavanja vozača zakonom. Ova tema postavila je temelje za daljnje rasprave koje su uslijedile.

Prva panel rasprava, pod nazivom "Međunarodno izjednačavanje prometne regulative unutar Europske unije", okupila je stručnjake prof. dr. sc. Nikoletu Radionov Karlović, izv. prof. dr. sc. Ivu Savić i prof. dr. sc. Bornu Abramovića. Cilj je bio istražiti proces usklađivanja zakonodavstva među državama članicama EU, posebno ističući utjecaj članstva u Schengenskom prostoru i mogućnosti korištenja EU fondova za poboljšanje prometne infrastrukture. Ova panel rasprava dotaknula je složena pitanja i izazove koji proizlaze iz različitih pravnih okvira unutar EU te je pružila platformu za razmjenu ideja i iskustava.

Nakon pauze, uslijedilo je predavanje doc. dr. sc. Martina Gregurića o primjeni autonomnih i umreženih vozila u poboljšanju protočnosti i sigurnosti autocesta. Ovo predavanje poslužilo je kao uvod u drugu panel raspravu pod nazivom "Moralne i pravne dvojbe u vezi s autonomnim vozilima". Stručnjaci prof. dr. sc. Edouard Ivanjko, mr. sc. Zdenko Padjen, dr. sc. Melita Milenković i izv. prof. dr. sc. Mihael Mišo Mudrić raspravljali su o složenim pitanjima koja proizlaze iz razvoja autonomnih vozila, uključujući etičke dileme, odgovornost u slučaju nesreća te regulatorne izazove.

Konferencija je završena završnom riječju i zatvaranjem, ističući ključne zaključke i preporuke iznesene tijekom panela. Sudionici su imali priliku razmijeniti znanje, iskustva i perspektive te doprinijeti daljnjem razvoju prometnog zakonodavstva i pravne prakse u skladu s suvremenim izazovima i tehnološkim napretkom.

Kontakt
info
Sveučilište u Zagrebu
Fakultet prometnih znanosti
Zavod za prometnu signalizaciju
+385 1 245 7972
Kušlanova 2, 10 000 Zagreb
Centar za promet i logistiku d.o.o.
+385 1 238 0297
CPL web

PROMET - Traffic&Transportation ZIRP Međunarodna mobilnost i suradnja Povjerenstvo za upravljanje kvalitetom Udruga bivših studenata FPZ-a

Važnije poveznice
Certifikati
Certificate ISO 9001 2015
Certificate M IQNet