Return to home page
Promet - Traffic&Transportation International Cooperation and Mobility ZIRP Conference Centre for Traffic and Logistics Ltd. SKAI LABS Ltd.

Kvantne komunikacije na konferenciji SRCE DEI 2024
Fakultet prometnih znanosti, 24.04.2024, 12:42

U vremenu ubrzane digitalizacije društva građani, poduzeća i institucije sve se više oslanjanju na digitalne usluge i „pametne“ uređaje, koriste mrežne i informacijske sustave, što sve pojačava osjetljivost društva na kibernetičke prijetnje te su pojedinci izloženi sve većim opasnostima. Različite vrste kibernetičkih prijetnji i napada utječu na svakodnevni život i poslovanje. Krađa osobnih, financijskih i poslovnih podataka, računalne prijevare, prisluškivanje elektroničkih komunikacija samo su neke od njih. Upravo iz tog razloga vrlo je bitno razviti svijest o mogućim kibernetičkim ugrozama i kako se od njih učinkovito zaštititi. Jedan od pristupa s velikim potencijalom je kvantna kriptografija

U okviru održane panel rasprave moglo se saznati više o važnosti, razvoju i primjeni kvantne kriptografije i kvantne distribucije ključeva i kako se njima štiti komunikacija u okruženjima kao što su kritična infrastruktura (industrija, transport, zdravstvo, itd.) i druga sigurnosno osjetljiva okruženja u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Dodatno, govorilo se i  kako Hrvatska ulaže napore u zaštitu komunikacije i kibernetičku sigurnost u nadolazećoj kvantnoj eri i te što je to i čemu je usmjeren projekt izgradnje Hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture - CroQCI.

Panelisti:

doc. dr. sc. Ivan Cvitić, Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti
izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Dunja Ivković, CARNET
dr. sc. Martin Lončarić, Institut Ruđer Bošković
Moderator: Davor Jovanović, Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 održana je 16., 18. i 19. travnja 2024. u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) i u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Kao pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja konferenciju su podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Rektorski zbor Republike Hrvatske te Grad Zagreb, a na konferenciji je sudjelovalo više od 400 sudionika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, javne uprave i gospodarstva te inozemstva.

Contact
info
University of Zagreb
Faculty of Transport and Traffic Sciences
Department of Traffic Signalling
+385 1 245 7972
Kušlanova 2, 10 000 Zagreb
Centre for Traffic and Logistics Ltd.
+385 1 238 0297
CPL web

PROMET - Traffic&Transportation ZIRP International Cooperation and Mobility Quality Management Committee Udruga bivših studenata FPZ-a

Recomended links